ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Site logo

Μεσολόγγι

Μεσολόγγι

Η πόλη όπου η ιστορία, το φυσικό περιβάλλον και η αλιευτική παράδοση συνυπάρχουν εναρμονισμένα.

Η περιοχή

Το Μεσολόγγι, περιβαλλόμενο από την εκτεταμένη και εντυπωσιακή λιμνοθάλασσά του, είναι ένας τόπος που ζει και αναπνέει μέσα από την αλιεία. Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, με τα πριάρια της και το σταφνοκάρι, αποτελεί ένα ιδανικό σημείο για όσους επιθυμούν τη βιωματική εμπειρία με την παραδοσιακή αλιευτική κουλτούρα του διβαριού. Οι πρακτικές αλιείας που εφαρμόζονται εδώ είναι μοναδικές, αποτελούν παραδοσιακή τέχνη και επαγγελματική δραστηριότητα που ασκείται για αιώνες στην ευρύτερη περιοχή, με τυπολογικές και πολιτισμικές καταβολές από τα μεσαιωνικά βυζαντινά χρόνια (Ενετοκρατία), οι οποίες έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά, καθιστώντας το Μεσολόγγι έναν ζωντανό θησαυρό αλιευτικών μυστικών και γνώσεων.

Η Λιμνοθάλασσα Κλείσοβας, αποτελώντας συνέχεια της πόλης, είναι γνωστή για την ιστορία της και τα ιαματικά της λουτρά που οφείλουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες στη σύνθεση του βυθού της. Η Κλείσοβα προσφέρει ανάσες δροσιάς και ξεκούρασης όχι μόνο στους ψαράδες της αλλά και στον επισκέπτη.

Εδώ υπάρχει το ομώνυμο ιστορικό νησάκι της Κλείσοβας το οποίο στις μεγάλες ώρες της τετράχρονης πολιορκίας της Ι.Π. Μεσολογγίου, στάθηκε φρούριο της πόλης.  Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αλιευτική δραστηριότητα μαζί με τους ψαράδες, να επισκεφθούν το ιστορικό νησάκι, να γνωρίσουν τους αργυροπελεκάνους και να ολοκληρώσουν τις εμπειρίες τους στις πελάδες, γευόμενοι τα παραδοσιακά παστά της περιοχής. Επίσης, στη λιμνοθάλασσα Κλείσοβας λειτουργεί το μοναδικό εργαστήριο παραγωγής του ΠΟΠ αυγοτάραχου Μεσολογγίου.

Στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού, τη μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της χώρας, οι αλιείς χρησιμοποιούν παραδοσιακά σκάφη, τις γαΐτες και τα πριάρια και μοναδικά εργαλεία «το σταφνοκάρι», που αντανακλούν την πλούσια αλιευτική κληρονομιά της περιοχής, κάνοντας την ιδανική για τουρισμό αλιείας.

weather icon 24°C
σποραδικές νεφώσεις
Wind Άνεμος: 17 χλμ/ώρα W
Rain Chance Βροχή: 0%

Μεσά από τον φακό

Γαστρονομία του τόπου

Άλλες θαλάσσιες διαδρομές

Μετάβαση στο περιεχόμενο