Αρχική Σελίδα
Το Έργο
Η κοινή δράση 18 Ομάδων Τοπικής Δράσης Αλιείας αλλάζει νοοτροπίες μεταξύ των Ελλήνων αλιέων καθώς οι συναντήσεις, οι δράσεις κατάρτισης και οι επισκέψεις βιωματικής μελέτης τους προετοιμάζουν να ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες και να κάνουν γνωστό το επάγγελμά τους στο ευρύτερο κοινό.
Το 2015, η ελληνική κυβέρνηση θέσπισε κανόνες για την εφαρμογή του αλιευτικού τουρισμού προκειμένου να υποστηρίξει τους αλιείς να θέσουν τα σκάφη τους σε νέες χρήσεις, διαφοροποιώντας το εισόδημά τους και μειώνοντας παράλληλα την ποσότητα των αλιευμάτων. Αυτό αναμενόταν να προσφέρει μια λύση σε πολλούς αλιείς μικρής κλίμακας που επιδιώκουν να διατηρήσουν μια οικονομικά βιώσιμη δραστηριότητα. Μέχρι τότε, μια λύση επιβίωσης συχνά ήταν η ένταξη σε ευρωπαϊκά κονδύλια για να «διαλύσουν το σκάφος τους». Η διάλυση συνέβαλε στη μείωση της ικανότητας του εθνικού στόλου να αλιεύει, αλλά εξάλειψε επίσης την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που αντιπροσωπεύουν αυτά τα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη.
Ωστόσο, η θεσμοθέτηση για τον τουρισμό δεν ήταν αρκετή. Η έλλειψη πληροφοριών, δεξιοτήτων και κινήτρων σήμαινε ότι λίγοι αλιείς άδραξαν αυτή την ευκαιρία. Ο αλιευτικός τουρισμός ήταν ακόμα ελάχιστα γνωστός στους επισκέπτες μιας περιοχής και για τους αλιείς που ξεκινούσαν αυτή τη νέα δραστηριότητα, σήμαινε μια απότομη διαφοροποίηση της καθημερινότητας. Ως κοινή πρόκληση σε όλη την Ελλάδα, 18 Ομάδες Τοπικής Δράσης Αλιείας συναντήθηκαν για να σχεδιάσουν ένα κοινό έργο για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού ως νέας βιώσιμης τουριστικής δραστηριότητας. Για τον σκοπό αυτό, οι αλιείς έπρεπε να πεισθούν και να υποστηριχθούν για να ξεκινήσουν τέτοιες δραστηριότητες· Και έπρεπε να αναπτυχθεί η αγορά για τον Αλιευτικό Τουρισμό.
Συνολικό κόστος και χρηματοδότηση του έργου
Διάρκεια υλοποίησης
Συνεργαζόμενοι εταίροι
δημιουργία & φιλοξενία ιστοσελίδας by manbiz